Od 1.3.2021. u EU, pa tako i u Hrvatskoj, na snagu stupaju nove uredbe o oznakama energetske učinkovitosti za kućanske aparate.

Oznake energetske učinkovitosti ocjenjuju uređaje s obzirom na njihovu potrošnju energije s oznakama od A do G. A označuje najvišu, a G najnižu energetsku učinkovitost.
Kako su posljednjih godina uređaji postali energetski sve učinkovitiji, pojavila se potreba promjene kategorizacije. Puno modernih uređaja nosi oznake veće od A, a to su A+, A++ i A+++, jer su po učinkovitosti prošle okvire koje je ljestvica od A do G do sada zadavala. Zbog toga će se sada koristiti samo ljestvica od A do G, bez dodatna tri razreda A+, A++ i A+++. Očekuje se da će na najnovijoj energetskoj oznaci većina uređaja biti unutar C ili D kategorije, u nekim manjim slučajevima B.
Na primjer, uređaj koji trenutačno ima klasifikaciju A+++, od ponedjeljka bi trebao imati ocjenu B ili C. To ne znači da su uređaji sada manje energetski učinkoviti, već su samo promijenjeni kriteriji po kojima se oznake dodjeljuju. Nova oznaka uvodi se za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja i posuđa, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone. Na novim će oznakama biti dostupan i QR kôd koji će skeniranjem dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu.

Na temelju zakona o energiji (N.N.68/01 i 177/04) te Pravilnika o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja, propisan je oblik i sadržaj oznake (energetske naljepnice – energetska učinkovitost) o energetskoj učinkovitosti kućanskih aparata. Njena osnovna funkcija je informiranje potrošača, a time i poticanje na izbor najekonomičnijih i ekološki najprihvatljivijih uređaja. Detaljnije opise, karakteristike, slike, upute za uporabu, informacijske listove te oznake energetske vrijednosti razvrstanih po modelima aparata možete pronaći na stranicama proizvođača. Link na stranicu proizvođača/uvoznika/distributera se nalazi uz proizvod. Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte nas, rado ćemo Vas informirati.

Stare oznake;

Energetska naljepnica 1
Energetska naljepnica 2
energetska
Energetska naljepnica klime

VSC Pro+ Web Shop   Izrada Internet Trgovina